Aarden

Het overgrote deel van de beroepsbevolking van onze Westerse maatschappij werkt met het hoofd. Dit was 50 tot 100 jaar geleden totaal anders. Toen werkte het merendeel van de mensen met de handen, met het lichaam.  Wanneer werk jij nog met je lichaam? Ja, hoor ik je zeggen, ik ga twee maal per week naar de sportschool. Als dat al lukt. Maar ik bedoel wanneer werk je met je handen, wanneer ben je productief met je handen? Bijvoorbeeld door te werken in en met de natuur?

Als ik naar mezelf kijk probeer ik iedere zaterdag buiten aan het werk te zijn. Het liefst met de handen en voeten in de grond. “Hij moet weer aarden zegt mijn vrouw dan”. En dat klopt, de hele week ben ik  met mijn hoofd in de wolken, althans actief in mijn hoofd. In de weekenden probeer ik te landen, maak ik contact met moeder aarde. Onze tuin nodigt mij daar toe uit. Dat doen overigens onze twee honden ook. Zij zorgen ervoor dat ik dagelijks een wandeling maak, weer of geen weer. Het schijnt zo te zijn dat wandelen in de natuur gelijk staat aan mediteren. Waar het om gaat is dat je door middel van wandelen of buiten zijn in de natuur je hoofd leeg maakt. Het zorgt voor ruimte in je hoofd en balans tussen lichaam en geest.

Met aarden is het precies zo, je komt weer met beide voeten op de grond. Steeds meer onderzoeken wijzen uit dat aarden, ook wel ‘grounding’ genoemd, een positief effect heeft op je gezondheid.  Wanneer heb jij voor het laatst op je blote voeten in het gras gelopen? We zijn het fysieke contact met de aarde kwijt. Zoals bekend in de elektrotechniek zorgt de aarde ervoor dat we (elektrische) spanning kwijt raken. Doordat we niet meer regelmatig aarden,  hoopt deze spanning zich op in ons lichaam en dat kan leiden tot ongemakken en in het ergste geval tot ziektes.

Met aarden bedoel ik hier ook nog iets anders, namelijk je verbonden voelen met je bron. De bron waar je drijfveren uit voortkomen. De bron die jou voedt. De bron die energie geeft. Daar waar je ware Ik verscholen zit. Deze bron is een onuitputtelijke energiebron die voortdurend wordt gevoed door collectieve energievelden gecombineerd met je ervaringen en ontwikkelingen. Uit deze bron komen je creatiedrijfveren. De drijfveren zorgen ervoor dat je vanuit je eigen IK het beste van jezelf durft te geven aan je medemensen, aan de ander. Aarden is dus ook als het ware met je blote voeten weer contact maken met je bron. Enerzijds om spanningen te lozen in de aarde en om nieuwe energie op te doen uit de bron om zodoende je creatiedrijfveren te voeden.

 

Share on Facebook0Share on LinkedIn0Tweet about this on TwitterEmail to someone

1 reactie op “Aarden

  1. Ik kan het hier alleen maar hartgrondig mee eens zijn. Ik leef al 8 jaar (zoveel mogelijk) op blote voeten en heb hier veel baat bij. Minder rugklachten, minder hoofpijn en een uitstekende weerstand. Ik kan het iedereen aanraden. Het meest lasting is waarschijnlijk het overwinnen van de ‘sociale gêne’, maar wat maakt het nou uit wat een ander ervan vindt? Ik krijg juist vaak positive reacties, of een lichtelijk afgunstig “Dat zou ik ook wel willen”. Gewoon doen dus, als je dat fijn lijkt.

Comments are closed.